Kharkiv Music Fest

Закрыть

31.01.20

У прес-центрі KHARKIV Today організатори Міжнародного фестивалю Kharkiv Music Fest розповіли, чи стане Харків другий Віднем, чим Kharkiv Music Fest відрізняється від інших фестивалів класичної музики, концертну, альтернативну концертну програмі та соціально-культурних проектах в рамках фестивалю. Проведення фестивалю стало можливим завдяки фонду «Толока» та харківським бізнесменам-меценатам.

З 28 березня по 10 квітня до Харкова з усього світу приїдуть зірки класичної музики, які виступлять на Міжнародному фестивалі Kharkiv Music Fest. У цьому році фестиваль присвячений 250-річчю від дня народження Людвіга ван Бетховена, тому твори великого композитора стануть «наріжним каменем» концертної програми.

Мета Kharkiv Music Fest амбітна: формування належного іміджу Харкова та України на світовій культурній арені. Для цього щороку організатори запрошують на фестиваль зірок світової класичної музики.

Цього року завдяки зусиллям організаторів в Україні вперше виступить Пол Льюїс – англійський піаніст, володар премій Grammy, в якості соліста виступить німецький скрипаль Тобіас Фельдманн, лауреат престижного Конкурсу Королеви Єлизавети в Брюсселі, спільно з New Era Orchestra виступить Едгар Моро – французький віолончеліст та ін. У програмі крім композицій Л.ван Бетховена, гості фестивалю зможуть почути композиції Вівальді, Гайдна, Сен-Санса, Станковича, Шуберта у виконанні представників світової еліти класичної сцени.

Виступи такого класу зірок стало можливо завдяки підтримці бізнесменів-меценатів, серед яких Сергій Політучий – президент Kharkiv Music Fest, президент ГК «Фактор», Олександр Медової – засновник і генеральний директор компанії AltexSoft, голова Наглядової ради Харківського IT-кластеру, Тарас Ситенко – засновник компанії Grand Marine, керівник депутатської фракції «Об'єднання САМОПОМІЧ», Володимир Шумілкін – мер Харкова 2002-2006 рр, почесний громадянин міста, Олег Чигринов – почесний консул Чехії в Харкові, Валентин Шеветовський – голова наглядової ради «Харківського плиткового заводу», Володимир Гриненко – член Опікунської ради фестивалю Kharkiv Music Fest, бізнесмен.

«Класична музика – надзвичайно дороге мистецтво. Ми запрошуємо артистів, гонорар яких за один концерт становить 50-70 тисяч євро. Квитки на їхні виступи у Відні і Мілані коштують 200-300 євро. А у нас це буде від 400 гривень. В цьому і унікальність фестивалю – він дає можливість харків'янам, які люблять класичну музику, слухати кращих виконавців тут, в Харкові», – розповів Сергій Політучий.

«На мій погляд є тільки три напрямки, які можуть поміняти на краще життя суспільства, це питання, пов'язані з вірою, культурою і освітою. І класична музика – це те, що змінює мислення людей, відкриває нові горизонти, бачу це на прикладі своїх дітей, які змалку займаються музикою, – коментує Олександр Медовой. – Вважаю, що чим більше ми будемо давати хороших прикладів підтримки проектів, тим більше фінансово успішних людей буде хотіти до нас приєднатися».

У планах організаторів в довгостроковій перспективі зробити з Харкова столицю класичної музики, тому організатори планують наступного року використовувати ще один механізм залучення фінансування – краудфандінг.

«Ми повинні зробити меценатство трендовим, модним напрямком, щоб будь-яка людина, якв може похвалитися «Бентлі» або «Мерседесом», мав у своєму портфоліо такі проекти», – заявив Тарас Ситенко.

В цьому році, за словами організаторів, крім основної концертної програми, харків'яни зможуть відвідати альтернативну музичну програму, яка буде пов'язана з джазовим напрямом, міксом техно і авангардної академічної музики, танго.

«Крім музичної програми, фестиваль включає в себе безліч культурних, соціальних, освітніх проєктів, наприклад, ArtPiano, Класика для молоді, конкурс молодих композиторів, дитячий симфонічний оркестр, – розповіла Марія Горбонос, виконавчий директор фестивалю. – Фестиваль щороку змінюється, змінюються і додаються проєкти, нові ідеї, нова енергія. Впевнені, що Kharkiv Music Fest стане справжнім приводом для гордості харків'ян за своє місто».