Kharkiv Music Fest

Закрыть

21.04.23

13 квітня на сцені Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. Лисенка/Схід Опера відбулась урочиста церемонія відкриття Міжнародного музичного фестивалю класичної музики «KharkivMusicFest».
Цьогорічний фестиваль класичної музики відкрила народна артистка України Богдана Півненко, яку називають «українським Паганіні в спідниці.

Богдану Півненко справедливо називають амбасадоркою української культури – за цей рік вона мала безліч концертів по всьому світі. Скрипалька виступала як солістка з провідними українськими оркестрами та презентувала українську музику у всьому світі, зокрема у таких престижних залах як Карнегі хол, Берлінська філармонія, Палац каталонської музики в Барселоні, та ін.

Виступ Богдани відбувся у супроводі Фестивального оркестру KharkivMusicFest, в складі якого взяли участь музиканти Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. Лисенка/Схід Опера, Харківської обласної філармонії, Харківського молодіжного академічного симфонічного оркестру та Харківського університету мистецтв ім. Котляревського.

Відмінною рисою програми фестивалю цього року стало те, що у програмі фестивалю – переважно українські імена музикантів і композиторів.

Так програма концерту об’єднала «Пори року» українських композиторів сучасності Золтана Алмаші і Олександра Гоноболіна та знамениті «Пори року» Антоніо Вівальді та «Пори року в Буенос-Айресі» Астора П’яццоли.

Диригував оркестром Юрій Яковенко – Заслужений діяч мистецтв України, диригент, який завжди готовий до експерименту. Уже близько 20 років він працює в Харківському національному театрі опери та балету. Митець добре відомий в Україні та за її межами як винахідливий автор аранжувань і музичний керівник знакових концертних програм і шоу.

«Сьогодні – час, коли народжується справжня свобода та державність України. І це відбувається не лише на полі бою, а й у інших сферах. І коли завершаться бойові дії, величезну важливість матиме питання, якими сенсами буде наповнено наше життя, і роль культури у цьому величезна. – каже президент фестивалю, Сергій Політучий .

– Рік тому "Концерт між вибухами", яким символічно відкрився фестиваль, став культурним символом, який продемонстрував усьому світу мужність Харкова, його базові гуманітарні цінності, співзвучні з усією цивілізованою спільнотою. Сьогоднішній концерт у місті, чия область все ще зазнає постійних обстрілів, у багатьох сенсах знаковий, і є запорукою того, що ім'я Харкова як культурної столиці не раз звучатиме у різних куточках світу».

Цього року фестиваль триватиме два місяці з 13 квітня по 30 червня.

Вже традиційно в рамках фестивальних проєктів на харків’ян чекають розписані піаніно Art Piano, серія цікавих бесід для широкої аудиторії KharkivMusicFest Talks, де спікерами виступлять провідні музичні діячі України, США та Європи та експериментальний танцювальний проєкт, втілений разом з видатною німецькою хореографкою, танцівницею Сашою Вальц, в якому візьмуть участь українські танцівники різного віку та рівню підготовки.

Організатором фестивалю є фонд громади Харкова «Толока».