Kharkiv Music Fest

Закрыть

11.11.22

6 листопада в малій залі Львівської філармонії відбувся унікальний концерт «Call for Genius» концерт і церемонія нагородження лауреатів Третього Всеукраїнського конкурсу молодих композиторів імені Бориса Лятошинського. Конкурс є частиною грандіозного міжнародного фестивалю Kharkiv Music Fest, який через повномасштабне вторгнення був поставлений на паузу. Проведення концерту-нагородження стало можливе  завдяки Товариству побратимства Харків - Нюрнберг (Partnerschaftsverein Charkiw-Nürnberg) та благодійному фонду «Толока» організатору  фестивалю Kharkiv Music Fest. Всі зібрані кошти з концерту будуть передані фондом «Толока» Ізюмській міській центральній бібліотеці, яка постраждала від влучання ворожої ракети.

Цілями конкурсу є розвиток творчості молодих композиторів в Україні, зростання значення цих творів, фахова орієнтація в професійному середовищі молодих митців. Основне завдання – створення мистецького простору можливостей реалізації в майбутньому молодих композиторів.

За правилами конкурспередбачав участь композиторів віком до 17 років (Молодша група) та 18–26 років (Старша група). На розгляд журі приймалися: дуети для скрипки, альта або віолончелі та фортепіано (Молодша група) і Квартети для двох скрипок, альта й віолончелі (Старша група). Загалом на конкурс було прийнято 17 робіт (5 творів у Молодшій групі, 12 — у Старшій).

Відповідно до Регламенту, міжнародне журі оцінювало твори в один тур.

Цього року до складу Журі конкурсу увійшли: Олександр Щетинський (Україна), Еугеніуш Кнапік (Польща), Леонід Грабовський (Україна, США), Олександр Грінберг (Україна, Німеччина).

Традиційно конкурсанти змагалися за грошові премії та право виконати власний твір зі сцени.

Лауреатами конкурсу в молодшій групі став Ярослав ШЕПЕЛЄВ (Харків), твір «Горобець та Киця» для скрипки й фортепіано (ІІІ премія); старша група: І премія — 

Володимир БОГАТИРЬОВ (Харків) за Струнний квартет; ІІІ премія — Артем БРИЛЬ (Чернігів / Київ) за струнний квартет «Альбус і Август».

Тож на сцені Львівської філармонії лунали твори переможців у виконанні струнного Квартету Львівської Національної Філармонії ім. М. Скорика «ФЕНІКС» (Phoenix String Quartet) у складі: Микола Гав'юк (1-ша скрипка), Петро Тітяєв (2-га скрипка), Вадим Педорич (альт) та Денис Литвиненко (віолончель).

«21 лютого прийом робіт був закритий і отримані партитури були відправлені на розгляд високоповажного журі, а 24 лютого розпочалась війна, тож було недоречно думати про якісь розважальні заходи – нагородження лауреатів, – розповідає Іван Пахота, директор конкурсу. – Та ми проводимо конкурс не просто заради конкурсу, а й для того, щоб якось опікуватись лауреатами, давати їм можливість виконати свої твори зі сцени або дати можливість почути, як звучать їх твори в професійному виконанні. Крім того, ми мали зобов’язання перед учасниками, тож було прийнято рішення все ж провести концерт-нагородження. Хочу зазначити, що конкурси цих років дуже відрізняються і не тільки через війну – зовсім інші настрої творів, рівень учасників. Та ми продовжуємо і в наших планах оголосити після війни 4 конкурс Лятошинського. І я думаю, що скоріш за все це буде вокально-хоровий конкурс». 

«Дуже знаковим є те, що творчість допомагає підтримувати моральний дух, так було і в часи Лятошинського, так є і зараз. В такі часи виникає відчуття, що ти маєш щось робити і мистецький фронт такий самий фронт як і військовий. І тепер ми бачимо, як цей фронт недооцінений нами тепер використовує ворог, – коментує Тетяна Гомон, почесна амбасадорка конкурсу, хранителька квартири-музею Лятошинського. – Тож сьогодні важливо переосмислити важливість впливу культурного кола на сприйняття і нашої держави в світі, і нашого особливого культурного коду.

Те, що я сьогодні почула, мені дуже сподобалось. Мене вразило як написане, так і виконання. Дякую львівським музикантам, що згодились допомогти, бо професійне виконання творів наших лауреатів – дуже важливо, це дає їм відчути, що їх твори значущі та гідні виконання. І дуже показово, як глядачі сприйняли твори, бо прихильність публіки – надважлива для кожного творця.

«Мій твір називається просто – Струнний квартет, – розповідає Володимир Богатирьов, старша група, ІІ премія. – Така проста назва, бо вважаю, що музика повинна говорити за себе. Твір написаний в достатньо тяжкий період мого життя і є вираженням внутрішніх переживань. Коли почалась війна, то в цей твір я додав нові частини, які, як мені здається, дуже відгукувались та переплітались з твором.  Взагалі, вплив війни на нашу музику значний – зміниться естетика української  музики, вона буде частіше звертатись до свого коріння, це буде нова-нова фольклорна хвиля, і новий бум експресіонізму тільки з нашим характером. Щодо планів, то після нашої перемоги я хотів би написати камерну оперу. Хочеться написати щось масштабне саме для рідного Харкова – міста-героя. І це буде музика наповнена, з одного боку, живою силою, а з іншого – рефлексією».

Зазначимо, що на зібрані на концерті донейти найближчим часом представники фонду «Толока» планують закупити дитячі книжки та якнайшвидше передати їх Ізюмській міській центральній бібліотеці (Харківська область), яка постраждала від обстрілів окупаційних військ.